От 9 ноември стартира Седмица за пешеходна безопасност

През тази седмица ще се проведе втората част на традиционната акция на полицията „Зима“ чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, с основен акцент превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.
В рамките на кампанията, седмицата от 9 до 15 ноември е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия- 15 ноември.
По време на кампанията контролната дейност на полицейските служители ще е насочена към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места. Спрямо всички установени нарушители ще се прилага принципът на нулева толерантност, като ще им бъдат налагат ефективни санкции.
От началото на годината на територията, обслужвана от ОДМВР- София, са настъпили общо 22 пътнотранспортни произшествия с блъснати пешеходци, при които са ранени 23- ма души и е убит един. Девет пешеходци са били ранени поради отнемане на предимството им от страна на водачи на МПС, други двама пешеходци са ранени поради извършено от тях нарушение на пътното платно.

15 ноември е обявен и за Ден без пешеходци- жертви на пътя.

По случай „Седмица за пешеходна безопасност” Учебен център ДАНИКАР отваря вратите си за ученици, студенти, курсисти и посетители.